Udruga HVIDR-a Karlovac je u mjestu Jadranovo, koje je smješteno nadomak grada Crikvenice, na zemljištu od 1000 m2 izgradila je 6 apartmanskih kučica u cilju pružanja usluge smještaja povodom rehabilitacije i rekreacije te klimatskog i kupališnog liječenja RVI i članova njihovih obitelji te ostalih hrvatskih branitelja Karlovačke županije.

UREĐENJE REHABILITACIJSKO REKREACIJSKOG CENTRA JADRANOVO

        

FOTOGRAFIJE U ZIMSKIM MJESECIMA

        

U okviru ovog projekta proveli smo slijedeće glavne aktivnosti:

OPISI PROJEKTA_html_m2826eee71. KAMPANJA SA CILJEM PODIZANJA INFORMIRANOSTI O EDUKACIJAMA I MOGUĆNOSTIMA KORIŠTENJA ODMARALIŠTA

Održali smo radni sastanak sa svim temeljnim udrugama RVI i hrvatskih branitelja sa području Karlovačke županije, kako bi se povezali svi dionici u ovom projektu.

Predsjednici istih obavijestili su svoje članstvo o edukacijama i mogućnostima korištenja centra. Svi zainteresirani su nam se obratili.

2. PROVEDBA EDUKACIJA I RADNIH AKTIVNOSTI U SPORTSKO REKREACIJSKOM CENTRU JADRANOVO

2.1. Psihosocijalna radionica

2.2. Sportska radionica

2.3. Organizacija i provedba rehabilitacije

2.1. Pod nazivom Dani psihosocijalne i sportske edukacije održali smo radionicu psihosocijalne pomoći koju je vodio psihijatar i socijalni radnik.

OPISI PROJEKTA_html_532b649f  OPISI PROJEKTA_html_m72ca73bf OPISI PROJEKTA_html_m3058e36d jadranovo2

Na psihosocijalnim radionicama upoznali smo korisnike o psihičkim poteškoćama branitelja, kako ih prevladati a posebno smo dotaknuli temu ovisnosti i depresije. Imamo saznanja o velikom problemu u našoj zajednici a to je ovisnost o alkoholu koji je prisutan kod velikog broja branitelja i HRVI. Naime, zbog nezaposlenosti, a i zbog umirovljenja te bez obaveza i radnih aktivnosti, ta grupa korisnika sve više konzumira alkohol u većim količinama što dovodi do narušavanja obiteljskog života a i života u široj društvenoj zajednici. Svjedoci smo i čestih suicida naših branitelja za koje mnogi kažu da je temeljni krivac alkohol. Stoga bi organizirali ovakav tip radionice gdje bi eksperti sa tog područja prenijeli osnovna znanja i mogućnosti dobivanja pomoći. Smatramo da je našoj zajednici itekako potrebna ovakva radionica koja bi ukazala na osnovne probleme u našem društvu.

2.2. Druga radionica koja je održana u rujnu ove godine je sportska radionica gdje je voditelj sportskih aktivnosti Damir Lovrić na postojećim izgrađenim sportskim terenima održao edukaciju za sport.

OPISI PROJEKTA_html_4c3fd169  OPISI PROJEKTA_html_4e42c21a  OPISI PROJEKTA_html_675a2e8b  OPISI PROJEKTA_html_m596d6e28  OPISI PROJEKTA_html_5ab74ffa  OPISI PROJEKTA_html_m3799cb26

Članovi naše udruge već niz godina sudjeluju na državnom natjecanju invalida Domovinskog rata pod nazivom ŠNIDOR. Odaziv natjecatelja za ovo sportsko natjecanje je svake godine sve slabiji i stoga smo odlučili da omasovimo sport među hrvatskim ratnim vojnim invalidima i hrvatskim braniteljima, da zainteresiramo te korisnike za sport jer znamo da sportska aktivnost vodi ka zdravijem životu. Voditelj sporta, koji je i sportski educirana osoba, upoznao je učesnike radionice sa osnovnim sportskim disciplinama, njezinim propozicijama te također bi se osvrnuo na kvalitetu života sportaša i zdravoj prehrani. S obzirom da su u neposrednoj blizini i izgrađeni sportski tereni održali smo i natjecanje učesnika sa simboličnim nagradama. Bit ove radionice je druženje i saznanje o zdravom životu. U ovaj projekt uključili smo 5 volontera koji aktivno volontiraju u ovoj udruzi već niz godina.

Opći cilj ovog projekta je psihološko i socijalno osnaživanje branitelja i RVI.

Specifični cilj ovog projekta je:

  • podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i HRVI

  • podizanje informiranosti o edukacijama

  • socijalna uključenost HRVI i hrvatskih branitelja

2.3. U ljetnoj sezoni, od polovice lipnja do polovice rujna, rehabilitacijsko – rekreacijski centar koristila je 21 obitelj HRVI i hrvatskih branitelja. Objekti su opremljeni sa svim potrebnim inventarom za boravak jedne obitelji. Tijekom ljetne sezone u centru je smještena osoba koja vodi brigu o čistoći i kućnom redu te članove animira na druženje kroz rekreaciju i društvene igre. Napominjemo da je osoba volonter i ove godine dužnost domara obnašali su i beskućnici Grada Karlovca koji su smješteni u Prihvatilištu Udruge Milosrđe koja je i partner u ovom projektu. Osim što smo nudili mogućnost kupanja na plažama koje su u neposrednoj blizini, nudili smo mogućnost rekreacije cijele obitelji HRVI i hrvatskih branitelja, na postojećim sportskim terenima izgrađeni na zemljištu u okviru centra. Sve aktivnosti su se održavale u vidu klimatskog i kupališnog liječenja te želja nam je da i ostatak godine (osim sezone) upotpunimo sa ostalim aktivnostima u kojima će korisnici sudjelovati. Putem ovoga projekta uredili smo djelomično dnevni boravak. U slijedećoj godini želimo nastaviti uređenje istog.

Kvantitativan pokazatelj uspješnosti projekta:

  • 20 korisnika, RVI i hrvatskih branitelja završilo je psihosocijalnu edukaciju
  • 40 korisnika je sudjelovalo u sportskoj edukaciji
  • 10 beskućnika branitelja i HRVI je sudjelovalo u psihosocijalnoj edukaciji
  • 21obitelji RVI i hrvatskih branitelja sudjelovalo je u rehabilitaciji u ljetnoj sezoni

JADRANOVO


Jadranovo je smješteno na sjevernom dijelu Jadranskoga mora, svega 8 km od središta Crikvenice i 26 km od Rijeke. Pripada drugoj vodećoj turističkoj regiji Hrvatske (nakon Istre), Kvarneru, koja bilježi stoljetnu turističku tradiciju. Smješteno na sunčanoj sjevernojadranskoj obali, Jadranovo je prepoznatljivo po svojim brojnim plažama, uvalama te čistom moru, a svojevrsni prirodni fenomen je i ljekovito blato u uvali Lokvišće.

Jadranovo je turističko mjesto udaljeno devet kilometara od grada Crikvenice, kojemu uz Dramalj i Selce administrativno pripada. Dan mjesta slavi se 25. srpnja na blagdan svog nebeskog zaštitnika, svetog Jakova apostola.